Dags för ett taktält?

Vet du vad ett taktält är för nåt? Jo, det är ett tält som du har uppe på bilens tak och som du kan sätta fast på ett vanligt takräcke. Ett taktält går att sätta fast på de flesta bilmodeller där du kan montera ett takräcke.

Att använda ett taktält är roligare och billigare än att campa med husvagn och det är bekvämare och enklare än ett vanligt tält.

Det finns två olika typer av taktält, mjukskal och hårdskal. Tält med mjukskal liknar ett vanligt tält och fälls ut som en solfjäder. Tält med hårdskal ser ut som en låda och fälls upp ur en taxbox med hjälp av hydralik.

Vad ska jag tänka på?

Det första du måste bestämma är hur stort tältet ska vara. Om 1-2 personer ska sova i tältet passar ett 140 cm brett tält bra. I ett 180 cm brett tält kan ni vara 3-4 personer.

Om du har en mindre bil så ska du välja ett mindre tält. Kolla upp maxlasten som biltaket tål med biltillverkaren. Kolla också upp att takräcket är godkänt för vikten på taktältet.

Jämför olika taktält för att få det som är mest optimalt för dig. Det kan skilja mycket på olika märken, så som tjocklek på madrassen, typ av stege, vilken kvalitet tältduken har och om det finns någon typ av extra utrymme förutom sovplatsen.

Testa ett taktält?

Innan du köper ett taktält kanske du vill testa hur det fungerar. När vi funderade på att köpa ett sådant tält hittade vi en försäljare som även hyrde ut tält. Vi hyrde tältet en vecka och sen var vi sålda. Sedan två år tillbaka har vi ett eget taktält. Vårat är av mjukskal eftersom det är lättare och även billigare. Vi har inte ångrat vårt val en enda sekund.